Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Filosofiske gruppesamtaler av typen sokratiske dialoger

Ønsker du/dere å

Da kan sokratisk gruppedialog være noe for deg/dere.

På hjemmesiden til norsk selskap for filosofisk praksis, https://www.nsfp.no/, kan du lese dette om sokratisk dialog: «Filosofen Sokrates mente at hver og én av oss besitter kunnskap som det gjelder å få fram i lyset. I tråd med det tar en sokratisk dialog sikte på å gjøre hver enkelts kunnskap til en ressurs, både for personen selv og de øvrige deltakerne.»

Nærmere beskrivelse av hvordan en sokratisk dialog foregår: Gruppen velger et tema, ofte noe slikt som hva er mot, hva er tillitt, etc. Om gruppen velger tillitt, så forteller hver enkelt kort om en gang de selv opplevde tillitt. Dernest velger deltagerne ut den historien de mener representerer best hva tillit er. Personen som eier denne historien blir så bedt om å fortelle historien mer i detalj. Eieren av historien legger den liksom «på bordet» og deler den med gruppen. Historien er løftet inn i fellesskapet til en felles undersøkelse.

Vi ønsker å bevege oss fra en personlig historie fra et enkelt menneske, til å undersøke historien slik at vi til slutt kan si noe allment om tillitt.

Målet er at vi lander på en eller to setninger (kan også være flere) som vi i fellesskap mener beskriver den verdien som ligger i begrepet tillitt. På veien dit er det deltagernes oppgave å stille spørsmål til den som kom med historien. Filosofen veileder ved å be deltagerne stille spørsmål slik at de på best mulig måte kan se forløpet i historien for seg, som de ser en film. Hensikten her er at vi får åpnet opp historien slik at vi oppdager flere eksempler på hvor i historien tillitt vises. På veien ned til en eller to 2 setninger som sier hva gruppen tenker er en allmenn beskrivelse av tillitt vil det komme opp en rekke forslag som gruppen i fellesskap må snu og vende på slik at disse til slutt blir redusert ned. I denne prosessen spør vi oss selv hva er tillitt? Hvilken verdi har det?

Det er viktig å huske på at her er det ingen fasit. Det er hva gruppen i fellesskap mener beskriver den verdien som ligger i begrepet tillitt som er av betydning.

Til slutt beveger vi oss ned igjen til det livsnære og sjekker ut hvordan denne beskrivelsen passer inn i vår egen fortelling.

Hva du kan få ut av å være med i en sokratisk dialog

Eksempler på hvem som kan ha glede av å delta i en sokratisk gruppedialog:

Bedrifter, kommuner, skoler, universiteter og foreninger bruker ofte slike filosofiske gruppesamtaler for å skape samhold, utveksle tanker og bli bedre kjent. Rent praktisk er dette også et godt verktøy for å jobbe dere frem mot en felles enighet om hva dere ønsker verdigrunnlaget for nettopp deres arbeidsplass, skole, universitet eller forening bør være. Sokratisk dialog er i et slikt tilfelle godt egnet fordi prosessen gir hver enkelt et personlig eierskap til hva dere som gruppe i fellesskap kom frem til.

Sokratiske dialoger egner seg for mindre grupper ca. 4-12 personer. Årsaken er at det i praksis blir det vanskelig å få tid til at alle skal få komme frem med sin historie dersom det er mer enn 12 deltagere. Denne type gruppesamtale kan vare fra 3-4 timer.

Sokratiske dialoger brukes også på større grupper, som grupper på 20 deltagere eller flere. I slike tilfeller deler man deltagerne inn i mindre grupper i den første fasen hvor alle skal fortelle kort om når de selv opplevde tillit (dersom det er det valgte tema). Sokratiske dialoger med flere deltagere kan strekke seg over 1-2 dager.

Sokratiske dialoger finner ofte sted på et bibliotek, hos oppdragsgiver, eller på et egnet sted valgt av den filosofiske praktikeren som står for arrangementet.


Ønsker du å bestille time eller spørre om noe, ta kontakt med filosofisk praktiker Eva Pike på telefon 917 78 761 eller på e-post til info@praktiskfilosofi.no.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn