Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Tilbud til kommuner

Jeg velger eldreomsorgen i kommunene som et eksempel på hvor jeg mener samtaler med en filosofisk praktiker er nyttig.
Jeg tilbyr én til én-samtaler og filosofiske gruppesamtaler til ansatte og til eldre som mottar eldreomsorg fra kommunen.

Tilbud til kommuneansatte i omsorgstjenesten for eldre

Ansatte i eldreomsorgen har et spesielt krevende yrke. De har stort ansvar, opplever ofte tidspress, kan oppleve å ha omsorg for mennesker i livets sluttfase. Tenk om kommunen ville satse på å gi disse ansatte et lite hvileskjær. Der de ansatte kan trekke pusten og kjenne på viktigheten av å få lov til å kunne sitte ned for å ta den ordentlige samtalen med ting som opptar en.


Én til én-samtaler til ansatte

En filosofisk praktiker er en samtalepartner. Når du samtaler med en filosof, samtaler du med en som ikke gir deg råd, men en som møter deg i en likeverdig undring og utforskning rundt det temaet du legger frem. Det kan være at du ønsker å snakke om det valget du står i, hvorfor du føler på et stress, en skuffelse, en bekymring eller lignende. Men det er ikke slik at du behøver å ha et «problem» for å ønske å snakke med en filosofisk praktiker. Like ofte kan det være at du savner en du kan å snakke ordentlig med om temaer som er viktige for deg i livet. Dette er ofte mer eksistensielle ting som for eksempel hva er god eldreomsorg, hva er en god arbeidsplass, hva er en god kollega, hva er mot eller lignende temaer.


Når du samtaler med en filosofisk praktiker møter du en samtalepartner som mener at et hvert menneske har en innsikt i seg selv. Et hvert menneske kjenner seg selv best. Men ofte kan det være vanskelig å se sin egen situasjon. Om du velger å snakke med en filosofisk praktiker så skal det være i åpen, trygg samtale hvor du og filosofen utforsker ditt tema i fellesskap. Filosofens oppgave er -via sin evne til å lytte og sine spørsmål- å søke å gi deg en bedre innsikt i det som er ditt tema,

Filosofiske gruppesamtaler til ansatte

Jeg tilbyr to typer filosofiske gruppesamtaler: Sokratisk dialog og filosofisk kafé. Dette er to vanlige former for gruppesamtaler som en filosofisk praktiker leder. I begge tilfeller kommer en gruppe mennesker sammen for i fellesskap å reflektere over et tema.

Sokratisk dialog til ansatte: Ønsker du/dere å

Da kan sokratisk gruppedialog være noe for deg/dere. Sokratiske dialoger, egner seg for grupper på ca 4-12 personer. Samtalen kan vare fra 2-4 timer og kan finne sted hos dere eller et sted dere synes er egnet.

Du kan lese mer om hvordan en sokratisk gruppedialog foregår her.

Filosofisk kafé er en egnet metode dersom kommunen ønsker

Filosofisk kafé er en uhøytidelig form for en filosofisk gruppesamtale ledet av en filosofisk praktiker. Her kommer en gruppe kommuneansatte fra omsorgstjenesten for eldre sammen for i fellesskap å reflektere over et tema. Et typisk tema er en dyd, for eksempel hva er mot? Andre eksempler på temaer mange ønsker å snakke om er «hva er tillit?», «hva er en god arbeidsplass?» eller lignende.

Målet er ikke å komme frem til et felles «svar». Hensikten er at deltagerne skal oppleve at de er med i et undrene, søkende fellesskap. Et fellesskap hvor hver enkelt opplever å få større innsikt rundt det valgte tema. Det å være med i en gruppe som prøver å gå i dybden på et spesifikt tema i løpet av et par timer føles for de aller fleste meningsfullt. Det er filosofens oppgave å skape en trygg atmosfære som innbyr til undring, og hvor den enkelte deltager føler seg sett og hørt.

Deltagerne skal oppleve at det å filosofere er noe alle kan gjøre. I slike filosofiske gruppesamtaler får deltagerne oppleve at det livsnære, det hverdagslige- gjerne fra en alminnelig arbeidsdag- er et godt utgangspunkt for filosofering.

Slike dialoger stimulerer tanken, øker bevisstheten hos de ansatte, bedrer evnen til å uttrykke egne tanker og å lytte til andres. Den enkelte utvikles og samholdet bedres.

Gruppesamtaler av denne typen, som vi kaller filosofisk kafé, egner seg for større grupper av kommunens ansatte. Varighet er 2-3 timer. Stedet er som oftest hos oppdragsgiver eller et annet sted oppdragsgiver velger.

Du kan lese mer om filosofisk kafé her.


Tilbud til eldre som mottar omsorgstjenester fra kommunen

Det var kan være eldre, med eller uten demens, som er beboere på sykehjem, på dagtilbud, som bor hjemme eller i omsorgsbolig. Eller det kan være eldre som benytter seg av kommunenes seniorsentere.

Eldre mennesker er ofte en gruppe mennesker som bruker tid og tanker på å undre seg over livet.

Livet som har gått: Ble det slik de hadde håpet på? Hva de er takknemlige for og lignende.

Livet den eldre står i nå: Endringer i egen mestringsfunksjon, tap av partner og lignende kan gjøre at den eldre blir usikker og utrygg,

Livet fremover: Tanker om sykdom, døden, uavklarte problemstillinger med sine nærmeste og lignende.

Når en blir eldre er det som om de eksistensielle tankene dukker opp oftere en før.

Jeg mener det er på sin plass å minne om at vi har noe som heter noe så fint som «verdighetsgarantien». Dette er en Forskrift om en verdig eldreomsorg

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2010-11-12-1426

I denne står det at de kommunale pleie- og omsorgstjenestene skal legge til rette for at det tilbys samtaler om eksistensielle spørsmål.

Tradisjonelt har dette vært tilbud om å få snakke med en prest når livet går mot slutten.

Jeg mener det er på tide å anerkjenne at de eldre, med all sin livserfaring, kan ha glede av eksistensielle samtaler i mange av kommunes omsorgstjenester og i mange faser hvor de eldre mottar et tjenestetilbud fra kommunen.

Samtaler den eldre med en filosofisk praktiker møter de en som lytter og undrer seg i sammen med dem. Dette er en stimulerende og meningsfull aktivitet for de eldre, og gir god avkobling i hverdagen.

Jeg tilbyr én til én-samtaler og filosofiske gruppesamtaler til eldre i eldreomsorgen.

Én til én-samtaler til eldre: Jeg mener dette kan være nyttig både for eldre med og uten demens, bare samtaleformen tilpasses.

Filosofiske gruppesamtaler til eldre:

Gruppesamtaler av typen filosofisk kaféDette kan være et stimulerende tilbud til kommunens eldre, uten demens, på dagtilbud, i omsorgsboliger og på kommunens seniorsentre.

Sokratisk dialog: Dette er en form for gruppesamtale som kan anbefales som et godt aktivitets/kurstilbud på kommunens seniorsentre.


Ønsker du å bestille time eller spørre om noe, ta kontakt med filosofisk praktiker Eva Pike på telefon 917 78 761 eller på e-post til info@praktiskfilosofi.no.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn