Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Til foreninger tilbys filosofiske gruppesamtaler

Jeg tilbyr to typer filosofiske gruppesamtaler: Sokratisk dialog og filosofisk kafé. Dette er to vanlige former for gruppesamtaler som en filosofisk praktiker leder. I begge tilfeller kommer en gruppe mennesker sammen for i fellesskap å reflektere over et tema.

Sokratisk dialog er en egnet metode dersom dere ønsker

Hensikten er her å komme frem til en felles forståelse av hva som er foreningens verdier. Her starter vi med å be hver enkelt deltager å komme opp med et personlig eksempel på en gang hvor han/hun mente at foreningen fungerte på sitt beste. I den videre dialogen søker gruppen etter å finne ut hva som ligger i dette «fungerte på sitt beste». Ut fra dette kan en så få et begrep om hvilke verdier dette representerer. Helge Svare har skrevet godt om et tilsvarende eksempel for en bedrift i The Socratic Handbook[1].

Metoden har den fordel at i en slik dialog lytter vi til hverandre. Hver enkelt deltager opplever både å søke etter sitt eget verdigrunnlag, samt å øve seg på og uttrykke dette til de andre i gruppen. Og kanskje det viktigste, at hver enkelt opplever den utfordringen det er å være deltager i en gruppe som i sammen streber seg frem til en felles oppfattelse på hvordan de vil beskrive bedriftens verdier.

På hjemmesiden til norsk selskap for filosofisk praksis, https://www.nsfp.no/, kan du lese dette om sokratisk dialog: «Filosofen Sokrates mente at hver og én av oss besitter kunnskap som det gjelder å få fram i lyset. I tråd med det tar en sokratisk dialog sikte på å gjøre hver enkelts kunnskap til en ressurs, både for personen selv og de øvrige deltakerne.»

Sokratiske dialoger brukes som oftest på mindre grupper (ca. 4-12 personer). Denne type gruppesamtale kan vare fra 3-4 timer.

Sokratiske dialoger kan også brukes med større grupper, som grupper på 20 deltagere eller flere. I slike tilfeller deler man deltagerne inn i mindre grupper i den første fasen hvor alle skal komme opp med et personlig eksempel på når de selv opplevde «at foreningen fungerte på sitt beste». Sokratiske dialoger med flere deltagere enn 12 kan strekke seg over lengre tid, noen ganger 1-2 dager.

Stedet er som oftest hos oppdragsgiver eller et annet sted oppdragsgiver velger.

Du kan lese mer om sokratisk dialog her.

[1] Svare, H. Finding Core Values in Company Narratives, s 248-9. I Weiss, M.N. (2015): The Socratic Handbook. LIT VERLAG GmbH& Co. Wien.

Filosofisk kafé er en egnet form for filosofisk gruppesamtale dersom foreningen ønsker

Filosofisk kafé er en uhøytidelig form for en filosofisk gruppesamtale ledet av en filosofisk praktiker. Her kommer en gruppe fra foreningen sammen for i fellesskap å reflektere over et tema. Et typisk tema er en dyd, for eksempel «hva er mot?» Andre eksempler på temaer mange ønsker å snakke om er «hva er tillit?», «hva er samhold?, «hva er en god forening?» eller lignende.

Målet er ikke å komme frem til et felles «svar». Hensikten er at deltagerne skal oppleve at de er med i et undrene, søkende fellesskap. Et fellesskap hvor hver enkelt opplever å få større innsikt rundt det valgte tema. Det å være med i en gruppe som prøver å gå i dybden på et spesifikt tema i løpet av et par timer føles for de aller fleste meningsfullt. Det er filosofens oppgave å skape en trygg atmosfære som innbyr til undring, og hvor den enkelte deltager føler seg sett og hørt.

Medlemmene skal oppleve at det å filosofere er noe alle kan gjøre. Ingen forkunnskaper i teoretisk filosof er nødvendig. Eleven/studenten oppdager fort at den praktiske filosofien -som opptar oss i slike filosofiske gruppesamtaler- ikke er annerledes enn de tankene han/hun har for seg selv til daglig. Forskjellen er at når en er deltager i en gruppesamtale opplever han/hun at ens egen tanke blir stimulert av hva de andre sier, og de andre stimuleres av det en selv sier. Slik får alle en større innsikt i det temaet vi snakker om.

Slike dialoger stimulerer tanken, bedrer evnen til å uttrykke egne tanker og å lytte til andres. Den enkelte utvikles og samholdet bedres.

Gruppesamtaler av denne typen, som vi kaller filosofisk kafé, egner seg for større grupper av foreningens medlemmer. Varighet er 2-3 timer. Stedet er som oftest hos oppdragsgiver eller et annet sted oppdragsgiver velger.

Du kan lese mer om filosofisk kafé her.


Ønsker du å bestille time eller spørre om noe, ta kontakt med filosofisk praktiker Eva Pike på telefon 917 78 761 eller på e-post til info@praktiskfilosofi.no.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn