Arrangementer for privatpersoner
Jeg arrangerer jevnlig filosofiske gruppesamtaler av typen sokratisk dialog og filosofisk kafé.
I begge tilfeller kommer en gruppe mennesker sammen for i fellesskap å undre seg over et tema. Et typisk tema er en dyd, for eksempel måtehold. Andre eksempler på temaer mange ønsker å snakke om er «hva er tillit?», «hva er en god arbeidsplass?», «hva er mot?», hva er en god venn?» eller lignende.
Både den sokratiske dialogen og filosofisk kafé ledes av en filosofisk praktiker som skal være fasilitator for gjennomføringen av gruppesamtalen. En viktig oppgave for filosofen er å skape en åpen og vennlig atmosfære hvor det føles trygt å undre seg i et fellesskap.
Deltagerne skal oppleve at det å filosofere er noe alle kan gjøre. Du behøver ingen forkunnskaper i teoretisk filosofi. Men du oppdager fort at den praktiske filosofien -som opptar oss i slike filosofiske gruppesamtaler- ikke er annerledes enn de tankene du har for deg selv til daglig. Forskjell er at når du er med i en gruppesamtale opplever du at din egen tanke blir stimulert av hva de andre sier, og de andre stimuleres av det du sier. Slik får alle en større innsikt i det temaet vi snakker om.
Ved å delta i en filosofisk gruppesamtale opplever de aller fleste deltagerne glede ved:
- å sitte sammen med en gruppe mennesker et par timer hvor dere kun skal fordype dere i ett tema. Et tema du kan være med på å velge
- å utforske og snakke om et tema du synes er meningsfullt
- å reflektere høyt sammen med andre
- å lytte til andre
- å søke etter ditt eget verdigrunnlag, samt å øve deg på og uttrykke dette til de andre i gruppen
- å øke din egen innsikt gjennom felles undring og refleksjon over det valgte tema
Hva er forskjellen på en sokratisk dialog og en filosofisk kafé?
Den sokratiske dialogen er mer stram i formen. Den filosofiske praktikeren har en mer uttalt lederrolle for å sikre at gruppen kommer igjennom de ulike fasene i dialogen. Vi starter med at gruppen velger et tema. Det er ofte noe slikt som «Hva er mot?», «Hva er tillitt?», «Hva er vennskap?» eller lignende. Om gruppen velger «Hva er tillit?» forteller så hver enkelt deltager kort om en gang de selv opplevde tillit. I løpet av ca 3 timer, ledet av filosofen, er tanken å løfte dette til en felles, mer allmenn forståelse av hvordan gruppen beskriver tillit. Det endelige målet er å lande på et par setninger som gruppen i fellesskap mener beskriver verdien av tillit. Her er det ikke ett fasit svar. Det er hva gruppen i fellesskap lander på som er det viktige. Sokratiske dialoger egner seg for mindre grupper (4-12 personer). Ingen forkunnskaper er nødvendig.
Slike dialoger skaper både et godt fellesskap i gruppen og setter tanker i sving.
Filosofisk kafé er en enklere form for filosofisk gruppesamtale. Her er det plass for flere deltagere. Ingen forkunnskaper er nødvendig. Formen er mindre høytidelig. Her er det ikke et mål at alle skal få komme frem med sin egen historie. Det er heller ikke et mål å komme frem til et felles «svar».
Hensikten er at deltagerne opplever at de er med i et undrene, undersøkende fellesskap. Et fellesskap hvor en opplever å få større innsikt rundt det valgte tema.
Det å være med i en gruppe som prøver å gå i dybden på et spesifikt tema i løpet av et par timer føles for de aller fleste meningsfullt. Det er filosofens oppgave å skape en trygg atmosfære som innbyr til undring, og hvor den enkelte deltager føler seg sett og hørt.
Du kan lese mer om:
sokratisk dialog her.
filosofisk kafé her.
Eksempler på hvem dette egner seg for:
- Enkeltpersoner som ønsker å melde seg på et av mine arrangementer
- En gruppe privatpersoner som melder seg opp samlet
Hvor og når foregår dette?
Sokratiske gruppedialoger arrangeres jevnlig, enten hjemme hos meg rundt spisebordet, eller på et annet avtalt sted. Sted og dato finner du ved å følge med under Arrangementer.
Filosofisk kaféer arrangeres av meg jevnlig, ca 1 gang hver annen måned. Sted og dato finner du ved å følge med under Arrangementer.
Ønsker du å bestille time eller spørre om noe, ta kontakt med filosofisk praktiker Eva Pike på telefon 917 78 761 eller på e-post til info@praktiskfilosofi.no.