Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Til privatpersoner tilbys én til én-samtaler og filosofiske gruppesamtaler.


Én til én-samtaler

Eksempler på når du kan ha nytte og glede av å snakke med en filosofisk praktiker:

En filosofisk praktiker er en samtalepartner. Når du samtaler med en filosofisk praktiker, samtaler du med en som ikke gir deg råd eller en diagnose, men en som møter deg i en likeverdig undring og utforskning rundt det temaet du legger frem. Det kan være at du ønsker å snakke om at du føler på et stress, en skuffelse, en bekymring eller lignende. Men det er ikke slik at du behøver å ha et «problem» der og da for å ønske og snakke med en filosofisk praktiker. Like ofte kan det være at du savner en du kan å snakke ordentlig med om temaer som er viktige for deg i livet. Dette er ofte mer eksistensielle ting som dine verdier, dine forventinger til livet, «er livet meningsfullt?», «kan jeg egentlig stå for dette valget?» eller lignende temaer.

Det som kjennetegner en filosof er evnen til å undre, stille spørsmål, søke etter viten og ikke tro et en sitter på det eneste riktige svaret. Når du som gjest samtaler med en filosofisk praktiker møter du en samtalepartner som mener at et hvert menneske har en innsikt i seg selv. Et hvert menneske kjenner seg selv best. Men ofte kan det være vanskelig å se sin egen situasjon. Ofte kan det være skuffelse og frustrasjon som sperrer for egen innsikt.

Om du velger å snakke med en filosofisk praktiker så skal det være i en åpen og trygg atmosfære hvor du og filosofen utforsker ditt tema i fellesskap. Filosofens oppgave er -via sin evne til å lytte og sine spørsmål- å søke å gi deg en bedre innsikt i det som er ditt tema, Dersom ditt tema er at du opplever å ha blitt skuffet så kan det skyldes at dine forventninger i den aktuelle situasjonen ikke har blitt innfridd, eller at du har feiltolket situasjonen. Gjennom en felles utforsking sammen med en filosofisk praktiker skjer det da ofte at du kan se din situasjon noe mer utenifra og kanskje fra andre vinkler. Ved hjelp av denne nye innsikten kan det skje at du revurderer noen av dine kanskje fastlåste tanker i forhold til dine forventninger, tolkninger og dermed dine følelser.

Kanskje er ditt tema mer eksistensielt. Det kan være du planlegger en bestemt handling, men kommer i tvil og spør deg selv: «Kan jeg stå for denne handlingen?» Filosofene som vi forbinder med eksistensialismen sier at det er et samsvar mellom våre handlinger og våre verdier. De handlingene vi tar beskriver oss som mennesker. Vi har ikke «bedre» verdier enn de valg vi tar. Velger du i slike situasjoner å samtale med en filosofisk praktiker så kan det være at du i løpet av samtalen får mer klarhet over hvor du egentlig står verdimessig. Hvilke verdier er det du ikke ønsker å gå på akkord med? Kan det være at du er avventende og grublende i forhold til en bestemt handling fordi du merker at dersom du utfører handlingen så kommer du i ubalanse med deg selv. Sartre sa det slik «Vi er våre valg, å være er å handle.»

Den filosofiske praktikeren du samtaler med gir deg ikke en løsning eller et råd, men er en hjelper slik at du kan evne å få ny innsikt. Denne nye selvinnsikten kan føre til at du forholder deg til både deg selv og andre på en annen måte enn tidligere. Det som tidligere var et problem har du kanskje løst ved egen refleksjon under og etter samtalen med en filosofisk praktiker.


Filosofiske gruppesamtaler

Jeg tilbyr to typer filosofiske gruppesamtaler: Sokratisk dialog og filosofisk kafé. Dette er to vanlige former for gruppesamtaler som en filosofisk praktiker leder. I begge tilfeller kommer en gruppe mennesker sammen for i fellesskap å reflektere over et tema.

Sokratisk dialog: Ønsker du/dere å

Da kan sokratisk gruppedialog være noe for deg/dere. Sokratiske dialoger egner seg for grupper på 4-12 personer. Her velger gruppen et tema, ofte noe slikt som hva er mot, hva er tillit, hva er vennskap eller lignende. Om gruppen velger tillitt, så forteller hver enkelt kort om en gang de selv opplevde tillitt. I løpet av noen timer (2-4 timer), ledet av filosofen, er tanken å løfte dette temaet til en felles, mer allmenn forståelse av hvordan dere som gruppe beskriver verdien av tillit. Dernest beveger vi oss ned igjen til det livsnære og sjekker ut hvordan denne beskrivelsen stemmer med vår egen opplevelse. Slike dialoger skaper et godt fellesskap i gruppen og setter egne tanker i sving.

På hjemmesiden til norsk selskap for filosofisk praksis, https://www.nsfp.no/, kan du lese dette om sokratisk dialog: «Filosofen Sokrates mente at hver og én av oss besitter kunnskap som det gjelder å få fram i lyset. I tråd med det tar en sokratisk dialog sikte på å gjøre hver enkelts kunnskap til en ressurs, både for personen selv og de øvrige deltakerne.»

I en slik dialog lytter vi til hverandre. Hver enkelt deltager opplever både å søke etter sitt eget verdigrunnlag, samt å øve seg på og uttrykke dette til de andre i gruppen. Sist, men ikke minst oppleves det som betydningsfullt for de fleste å være deltager i en gruppe som i sammen streber seg frem til et felles allment ståsted på det emnet vi snakker om.

Eksempler på hvem som kan ha glede av å delta i en sokratisk gruppedialog:

Hvor:

Jeg arrangerer jevnlig sokratiske gruppedialoger hjemme hos meg rundt spisebordet, eller på annet avtalt sted. Jeg legger ut informasjon under fanen Praktisk informasjon.

Eller dere kan leie meg inn til et arrangement dere selv har.

Du kan lese mer om sokratisk dialog her.

Filosofisk kafé er en uhøytidelig form for en filosofisk gruppesamtale ledet av en filosofisk praktiker. Her kommer en gruppe mennesker sammen for i fellesskap å reflektere over et tema. Et typisk tema er en dyd, for eksempel måtehold. Andre eksempler på temaer mange ønsker å snakke om er «hva er tillit?», «hva er en god arbeidsplass?», «hva er mot?», hva er en god venn?» eller lignende.

Målet er ikke å komme frem til et felles «svar». Hensikten er at deltagerne skal oppleve at de er med i et undrene, søkende fellesskap. Et fellesskap hvor du opplever å få større innsikt rundt det valgte tema. Det å være med i en gruppe som prøver å gå i dybden på et spesifikt tema i løpet av et par timer føles for de aller fleste meningsfullt. Det er filosofens oppgave å skape en trygg atmosfære som innbyr til undring, og hvor den enkelte deltager føler seg sett og hørt.

Deltagerne skal oppleve at det å filosofere er noe alle kan gjøre. I slike filosofiske gruppesamtaler får deltagerne oppleve at det livsnære, det hverdagslige, er et godt utgangspunkt for filosofering.

Eksempler på hvem som kan ha glede av å delta i en gruppesamtale i formen av filosofisk kafé:

Hvor:

Jeg arrangerer jevnlig filosofisk kaféer. Filosofisk kafé kan finne sted på en kafé, eller like gjerne på et annet sted, som et bibliotek, et forsamlingshus eller lignende. Varighet er 2-3 timer.

Du finner informasjon om tid, sted og tema under fanen Praktisk informasjon.

Dere kan også leie meg inn til et arrangement dere selv har.

Du kan lese mer om Filosofisk kafé her.


Ønsker du å bestille time eller spørre om noe, ta kontakt med filosofisk praktiker Eva Pike på telefon 917 78 761 eller på e-post til info@praktiskfilosofi.no.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn